Blog

Nieuwe vorm van ballasten

Paul Heerkens
Directeur

Voor daken met losliggende dakbedekking is een nieuwe vorm van ballasten ontwikkeld: windhoektegels. Deze worden over het hele dak gelegd, met een onderlinge afstand die gelijk is aan het formaat van de tegels. Het zogenoemde damborddak.

Normaliter worden losliggende dakbedekkingssystemen van platte daken geballast met grind, soms met tegels in de hoeken en randzones. Dit gebeurt op daken die constructief niet volledig belegd mogen worden met betontegels en waarbij de dakbedekking niet op een andere manier bevestigd kan worden. Het grind houdt de dakbedekking op zijn plek en beschermt tegen uv-straling. Het nadeel van zo’n ballastlaag met grind is dat het gevoelig kan zijn voor vervuiling. Als het grind vervuild raakt heeft dit tot gevolg dat de dakbedekking sneller veroudert. Om deze daken goed te kunnen onderhouden, schoon te maken én constructief niet overbelasten, is de nieuwe vorm van ballasten ontstaan.

Windhoektegel

Bij dit ‘damborddak’ worden de Zoontjens windhoektegels (de ZWH®tegel) als ballast gebruikt. Deze tegels liggen niet tegen elkaar aan, maar tussen de tegels wordt dezelfde afstand tot de volgende tegel vrijgelaten. Hierdoor kan het dak makkelijk gereinigd worden, mede omdat het water makkelijk onder de tegels door kan stromen. Het voordeel van de windhoektegel is dat deze afgeborstelde nokken en daarom direct op de dakbedekking geplaatst kan worden.

Toetsing door BDA

Een damborddak kan niet zonder toetsing op elk dak worden toegepast. De toepassing is mogelijk in windzone 3 met een maximale hoogte van 8 meter, maar alleen na berekening door BDA die alle omgevingsfactoren mee laat wegen. Als BDA toestemming geeft is deze vorm van ballasten een goede oplossing.

Infographic

Dreentegel® vs. ballasttegel. Wat is het verschil?

Lees het blog

meer weten?

Neem contact op Paul Heerkens
p.heerkens@zoontjens.nl
+31 6 51 99 18 22