Blog

Laadpaal op het dak? Dat kan!

Vandaag, volgende maand of volgend jaar. Een keer ga je elektrisch rijden. De ambitie in het Klimaatakkoord is dat in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos zijn. Onderzoeksbureau Enpuls verwacht dat in 2025 de meeste Nederlanders al elektrisch rijden en dat bijna alle nieuw verkochte auto’s elektrisch zijn. Om goed te blijven voorzien in de laadinfrastructuur, moet het laadpaalnetwerk snel en slim worden uitgebreid. Maar waar?

De Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) werkt hier hard aan. Naast het personenvervoer zal ook de logistieke sector het wagenpark meer en meer gaan elektrificeren. Er wordt een sterke groei verwacht in elektrische bussen, bestelauto’s, vrachtwagens, binnenvaartschepen en overig elektrisch transport. Zo’n 80 procent van de laadvraag van elektrische bestelauto’s en trucks gaat plaatsvinden op bedrijventerreinen.

Steeds meer nodig
Tegenwoordig zijn laadpalen, bij de aanleg van parkeerplaatsen, een vast onderdeel van de inrichting. Steeds meer winkels plaatsen een (gratis) laadstation voor elektrische auto’s. Bij kantoren zijn laadpalen meer regel dan uitzondering. En op bedrijventerreinen kunnen de laadpleinen ook niet langer uit blijven.

Installatie van laadpalen
Bij de aanleg van een laadpaal of (slimme) laadpleinen komt heel wat kijken. Het belangrijkste is het elektriciteitsnetwerk, dat moet er geschikt voor zijn (of gemaakt worden) en de stroomvoorziening moet aangelegd worden. Boor- en graafwerk is nodig om alles netjes weg te werken. Hoe zit dit met de installatie van laadpalen op een parkeerdak?

Eenvoudige integratie op het dak
Op parkeerdaken zijn laadpalen eenvoudig te integreren. Door de flexibiliteit van een modulair systeem, waarbij er ruimte onder de tegels zit, is het mogelijk om tussen de isolatie en de tegels de stroomkabels te leggen. De hoogte tussen de onderkant van de tegel en isolatie bij het parkeerdaksysteem van Zoontjens is drie centimeter. Daardoor zijn constructieve aanpassingen aan het dak niet nodig. Het is wel belangrijk dat de stroomkabels in de richting van het afschot worden gelegd. De laadpalen zelf worden op de tegels gemonteerd.

Groei mee met het autopark
Doordat het Pardak® parkeerdaksysteem demontabel is, is dit ook bij bestaande parkeerdaken mogelijk. Zo kunnen laadpalen altijd toegevoegd worden of kun je je laadpaalplein uitbreiden als dat nodig is. Zo groeit je parkeerdak mee met het autopark en behoud je de flexibiliteit om de vraag van morgen efficiënt te beantwoorden.

Meer over de inrichting van het parkeerdak?

We hebben diverse accessoires om het parkeerdak zo compleet en veilig mogelijk in te richten.

Bekijk de producten

Meer lezen?

Meer weten?

Neem contact op Hans Mutsaers
h.mutsaers@zoontjens.nl
+31 6 51 29 72 42