Blog

Kilometers galerijen opgeplust

Gaston van der Heijden
Key account manager

De komende jaren neemt het aantal ouderen rap toe. Volgens
de CBS Bevolkingsprognose waren er in 2012 nog 2,7 miljoen
65-plussers, in 2040 zullen dat er 4,8 miljoen zijn. De samenleving vergrijst. En de zorg staat onder druk. We zullen steeds langer zelfstandig thuis moeten blijven wonen. Gelukkig willen de meeste mensen dat ook!

Maar hoe kun je makkelijk je huis uit met een rollator of scootmobiel? Kun je in een rolstoel wel de badkamer in? Of hoe ga je een trap op als je slecht ter been bent? Hiervoor moeten huizen aangepast worden. Dat is opplussen: woningen geschikt maken om mensen langer zelfstandig te laten wonen.

Opplussen is al in de jaren negentig ontstaan. Gestimuleerd door de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) zijn woningcorporaties aan de slag gegaan met het opplussen van hun complexen. Hiervoor kregen ze een subsidie en een Oppluslabel. En met succes; grote aantallen, met name gestapelde, woningen zijn in de loop der jaren geschikt gemaakt voor senioren. Een onderdeel dat volop aangepakt is, zijn de galerijvloeren van flats. Deze worden opgehoogd zodat bewoners geen last meer hebben van drempels. Ook Zoontjens is vanaf 1998 hiermee begonnen. Gaston van der Heijden, accountmanager, was daar vanaf het begin bij betrokken en vertelt:

Hoe begon het opplussen voor Zoontjens?

“In de tijd dat het opplussen aangejaagd werd waren er wel vijftien verschillende ophoogsystemen voor galerijen. Ons Dreen®Opplus systeem was er daar één van. Het nadeel van dit systeem was dat het relatief zwaar was. Het voordeel was en is nog steeds dat het lang mee gaat. Veel van deze galerijen zijn nog steeds prima in orde.”

Wat is er veranderd in de afgelopen jaren?

“Vanaf 2006 zijn we een lichtgewicht systeem gaan ontwikkelen. Nog steeds van hard materiaal en een zogenoemd droog systeem. Een nat systeem is waterdicht afgewerkt, zoals bijvoorbeeld een coating. Ons droge systeem bestond uit een combinatie van polysterbeton en kunststof op in hoogte verstelbare dragers: Dreen®Combiplus. Het eerste project weet ik nog goed, dat was in Rotterdam. Van 2007 tot vandaag de dag hebben we hiermee al vele kilometers galerijen opgehoogd.”

Wat is de nieuwste ontwikkeling voor galerijen?

“Keramiek is hot en ook voor galerijen is dit een topproduct. Lichtgewicht en supersterk! Sinds 2016 renoveren we galerijen ook hiermee. Met het behorende systeem op in hoogte verstelbare dragers, zorgen we ervoor dat de galerijvloer echt strak en stabiel ligt én de ondergrond bereikbaar blijft. Keramiek is een mooi materiaal dat keihard is, dat maakt de tegels slijt- en kleurvast en eenvoudig in onderhoud.”

Zijn intussen niet alle galerijen seniorenbestendig?

“Je zou zeggen van wel, maar inmiddels zijn we alweer bezig met het renoveren van de oude opplussystemen. Veel bedrijven zagen destijds een gat in de markt en er waren veel systemen te krijgen. Nu blijkt dat sommige hiervan toch minder duurzaam zijn. Wij vervangen nu veel van deze eerder aangebrachte ophogingen door ons systeem. Opplusplus noem ik het maar.”

In de praktijk

In Vlissingen hebben we vijf flats op een rij voorzien van nieuwe galerijophoging.

Bekijk het project

Meer weten?

Neem contact op Gaston van der Heijden
g.vanderheijden@zoontjens.nl
+31 6 51 23 97 03