In Den Bosch verrijst een innovatief houtbouwproject: Campus Hambaken Timber. Dit project markeert de eerste nieuwbouwontwikkeling van opdrachtgever Campus Offices, uitgevoerd door zusterbedrijf HOLD. De duurzame keuze voor houtbouw staat in het teken van flexibiliteit, modulariteit en de toekomst van de werkomgeving. De specifieke uitdagingen op het gebied van akoestiek en losmaakbaarheid worden innovatief opgelost met het tegelsysteem van Zoontjens.
Duurzaamheid en flexibiliteit
Campus Offices richt zich normaliter op de herontwikkeling van bestaande gebouwen. Het project in Den Bosch is niet alleen het eerste nieuwbouwproject, maar ook meteen hun eerste houtbouwproject. Lobke Wolberink, Manager Locations van opdrachtgever Campus Offices, legt uit: “Onze focus ligt altijd al op duurzaamheid. We willen flexibel bouwen, modulair inrichten en onze vastgoedportefeuille verduurzamen. Houtbouw sluit hier perfect op aan.” Opgezet als zogenaamd multi tennant gebouw, biedt het gebruik van hout Campus Offices de mogelijkheid om een gebouw te creëren dat volledig aanpasbaar is aan de wensen van toekomstige huurders. Dankzij de modulaire opzet kunnen ruimtes eenvoudig worden vergroot, verkleind of aangepast.
Toekomstbestendige houten kantoorgebouwen
Voor de realisatie van dit project werkt Campus Offices samen met HOLD, een zusterbedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerpen en bouwen van toekomstbestendige houten kantoorgebouwen. HOLD breekt met traditionele bouwmethoden door volledig houten, geprefabriceerde en modulaire constructies te leveren. Deze aanpak resulteert in flexibele en aanpasbare gebouwen die meegroeien met de behoeften van de gebruikers wanneer dat nodig is.
Van links naar rechts: Stephan van Berkel (Zoontjens), Tim Semmekrot (HOLD), Lobke Wolberink (Campus Offices)
Akoestiek en stabiliteit
Tim Semmekrot is projectcoördinator bij HOLD en nauw betrokken bij de bouw van Campus Hambaken Timber en vertelt over de aandachtspunten van bouwen met hout. Houtbouw heeft veel voordelen: het is licht, flexibel, en heeft een lage CO₂-voetafdruk doordat het zelfs CO₂ opslaat. Maar houtbouw brengt ook uitdagingen met zich mee, zeker op gebied van akoestiek.” Een houten constructie is van nature lichter dan beton of staal, waardoor geluidstrillingen verder gedragen worden. Akoestische problemen zoals galm liggen op de loer. Semmekrot: “Zeker in een kantooromgeving, waar stilte en concentratie belangrijk zijn, is dit een belangrijk punt van aandacht.”
Om de akoestiek te verbeteren, moet je daarom massa toevoegen aan de vloer. Een delicate balans, zo legt Semmekrot uit. Enerzijds moet het genoeg gewicht zijn om geluid te dempen, maar ook niet de zwaar zijn voor de houtenconstructie. “Uiteindelijk vonden we de oplossing in het systeem van Zoontjens met tegels. Hiermee voegen we op elke verdieping precies genoeg massa toe om lage tonen te dempen en geluidshinder te voorkomen,” aldus Semmekrot.
Het tegeldragersysteem van Zoontjens
In dit project wordt gebruikt gemaakt van betonnen Dreen®Magna tegels op het fixplate systeem. Stephan van Berkel, manager dakservice bij Zoontjens, licht toe: “Het bijzondere is dat we dit tegelsysteem normaal gesproken op dakterrassen gebruiken, maar hier leggen we het op elke binnenverdieping, op de houten ondervloer. Om er zeker van te zijn dat we hiermee het gewenste effect zouden behalen, hebben we eerst een proef gelegd. Deze proef heeft de test bij TNO positief doorstaan. We werken hier met een tegelformaat 60×60 cm in 4,4 cm dik, omdat we beperkte hoogte hebben en zo min mogelijk oplegpunten willen hebben.”
Droge verbindingen en flexibiliteit
Een ander essentieel aspect van een modulair ontwerp is het gebruik van droge verbindingen. In plaats van het gebruik van lijm of cement, worden de verschillende elementen van de houten constructie met schroeven en bouten aan elkaar bevestigd. Tim Semmekrot vertelt: “Droge verbindingen maken het mogelijk om prefab te bouwen en ter plaatse snel op te schalen of aan te passen. Het gehele gebouw is niet alleen modulair aanpasbaar op locatie, maar zou zelfs elders opnieuw opgebouwd kunnen worden.” Deze flexibiliteit is essentieel in een tijd waarin de behoeften van huurders snel kunnen veranderen en gebouwen steeds vaker meerdere functies moeten vervullen.
Stephan van Berkel voegt toe: “Ook hierin is ons tegeldragersysteem een ideale oplossing. Onze systemen zorgen voor stabiliteit, maar zijn altijd demontabel en los te halen, ook voor de toepassing op het dak. Dit maakt het ideaal voor modulaire en demontabele bouwprojecten, waar flexibiliteit en herbruikbaarheid essentieel zijn.”
Verduurzamen gebouwde omgeving
Met hun eerste houtbouwproject zet Campus Offices een belangrijke stap richting een nog duurzamere portefeuille. Het gebouw in Den Bosch laat zien hoe houtbouw, modulaire flexibiliteit en slimme technische keuzes kunnen samenkomen tot een innovatieve kantooroplossing. Duurzaam, aanpasbaar en ontworpen met oog voor de volledige levenscyclus van een gebouw. Stephan van Berkel besluit: “Dit is een heel innovatieve toepassing van ons bekende systeem, wie weet kunnen we dit in de toekomst vaker doen. Heel fijn dat we zo een fundamentele bijdrage aan kunnen leveren aan het verduurzamen van de gebouwde omgeving.”
“Uiteindelijk vonden we de oplossing in het systeem van Zoontjens met tegels. Hiermee voegen we op elke verdieping precies genoeg massa toe om lage tonen te dempen en geluidshinder te voorkomen”