Blog

Dakplein dsm-firmenich biedt ruimte aan hoogwerker

Het nieuwe kantoor van dsm-firmenich in Maastricht heeft aan de achterzijde een fraai plein met daktuin. Deze buitenruimte is aangelegd bovenop een bestaande parkeergarage. Omdat hier ook een hoogwerker voor glasbewassing moeten kunnen staan, is een robuust tegelsysteem gekozen.

Het nieuwe hoofdkantoor van dsm-firmenich in Maastricht is ontworpen met hoge ambities. Het is Paris Proof en het heeft een BREEAM Outstanding certificering en WELL-certificering platinum, waarmee het welzijn van de mensen in het gebouw hoog gewaardeerd wordt. Het gebouw staat midden in de stadswijk Wyck en combineert nieuwbouw met de bestaande monumentale bebouwing van de Ambachtsschool uit 1911. Ook de ondergrondse parkeergarage van de bioscoop die voorheen op deze locatie stond, is hergebruikt. De nieuwbouw is bovenop de parkeergarage geplaatst en is met een atrium verbonden aan het historische gebouw van de Ambachtsschool.

Het kantoor is ontworpen door Broekbakema architecten in opdracht van ontwikkelaars Edge en 3W Real Estate. In het ontwerp is er voor gekozen om aan de achterzijde van het gebouw een aangename buitenruimte te creëren, die bestaat uit een combinatie van een betegeld plein met een daktuin. Deze omsloten tuin heeft allerlei voorzieningen voor onder meer vleermuizen, gierzwaluwen, egels, marters en bijen. De tuin is bovenop de parkeergarage gelegd en ligt daarmee ongeveer een meter boven maaiveld.

Alternatief uitgewerkt

“De architect had voor het plein een ontwerp gemaakt met groot formaat tegels die qua kleur overeenstemmen met het prefab beton in de gevel. Het plein sluit ook strak aan op die gevel, die een betonnen plint heeft van een meter hoog en daarboven een structuur van betonnen kolommen”, vertelt senior projectleider Henk Janssen van bouwer BAM Bouw en Techniek.

“Omdat het gebouw op de bestaande parkeergarage staat, is gekozen voor een lichte draagconstructie van staal. Voor het prefab beton in de gevel is vanwege gewichtsbesparing microbeton toegepast, in een mergelkleur die overeenstemt met de gevels van de Ambachtsschool. Om in het plein exact dezelfde uitstraling te krijgen wilde de architect de tegels ook in microbeton uitvoeren.”

“Wij hebben aan Zoontjens gevraagd om een alternatief uit te werken. Belangrijke reden daarvoor was dat er voor de glasbewassing van het atrium een hoogwerker op het plein moet kunnen staan. Dat geeft een zware belasting op het tegelsysteem. Ook moet het systeem zelf relatief beperkt in gewicht zijn. Met Zoontjens hadden we goede ervaringen opgedaan in vorige projecten. We hebben aan hen gevraagd om met een tegel te komen in de juiste kleur en de juiste stroefheid. Het plein ligt namelijk deels op het noorden en ook een aantal bomen zorgen voor schaduwplekken.”

Play video

Dikte van 8 centimeter

“Onze tegels geschikt voor zware belasting zijn de Dreen®Robusto tegels in 120×60 centimeter. We hebben die toegepast in een dikte van 8 centimeter. Maar een mergelkleur hadden we daarin niet”, vertelt Gaston van der Heijden van Zoontjens. “We hebben die speciaal voor dit project laten produceren. We hebben eerst een aantal monsters laten maken, die BAM aan de opdrachtgever en architect heeft voorgelegd en waarop goedkeuring is gegeven.”

Bij deze tegeldikte en belasting hoort een robuust draagsysteem. “Dat is ons DNS®Large systeem. Met een voetplaat van 24,5 cm zorgt die voor spreiding van de belastingen op de ondergrond. Daar steekt een sterke buis in waarop een bovenplaat wordt geklemd, zodat een heel stabiele voet ontstaat. Een uitvulschijf van EPDM met afstandhouder zorgt voor een naadje voor de afvoer van water.” De hoogte van het systeem bedraagt hier circa 150 mm. Deze hoogte is afgestemd op de dorpel van de toegangsdeur en op een goede afwatering. Om bij de aanleg een te grote belasting op de onderliggende laag te voorkomen, zijn de tegels gelegd met een verreiker met vacuümzuiger.


Gaston van der Heijden (links) en Henk Janssen

Daktuin met ronde vormen

De tegels zijn gelegd in een halfsteensverband. Dat was een esthetische keuze van de architect. Maar de buitenruimte omvat niet alleen een betegeld plein, ook een daktuin. Deze is verhoogd aangelegd en is uitgevoerd met ronde vormen. “Om de belasting op het dak van de parkeergarage te beperken hebben we de daktuin gelegd op een laag EPS van ongeveer 40 centimeter”, vertelt Henk Janssen. “De tegels zijn gelegd op C-EPS én moesten aansluiten op deze ronde vorm. Zagen van de tegels of ze in mallen storten waren kostbare oplossingen. Zoontjens heeft dat opgelost door de tegels door te laten steken, zodat hovenier Jonkers zijn cortenstalen omranding op de tegels kon plaatsen.”

“Daarmee hebben we alle onderdelen optimaal op elkaar afgestemd”, zegt Van der Heijden. “Dat is ook de kracht van Zoontjens. We leveren niet zo maar een tegel of een tegeldrager, maar zorgen voor een totaal systeem, dat rekening houdt met alle technische en esthetische aspecten.”

Meer weten
over dit project?

Neem contact op Gaston van der Heijden
g.vanderheijden@zoontjens.nl
+31 6 51 23 97 03

Meer blogs lezen?