Blog

 

'Het dringt bij steeds meer collega's, leveranciers en klanten door'
De eerste dinsdag van september. Is het prinsjesdag? Nee, op de eerste dinsdag van september is het Duurzame Dinsdag. Een bijzondere dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Maar eigenlijk moet elke dag een duurzame dag zijn. Een goede aanleiding om Jaap Dooper hierover aan het woord te laten.

 

Uit Het Rotterdamse Dakenboek
'Oudbouw is een prima fundament voor nieuwbouw'
Architect Marc Ibelings wordt ook wel 'pionier optoppen' genoemd. In dit artikel uit Het Rotterdamse Dakenboek vertelt hij over het bouwen op bestaande gebouwen. Hij kijkt liever eerst goed naar wat er al is. 'Niet slopen is duurzaam: het betekent behoud van materiaal en vele kilometers die niet hoeven te worden gereden.' Lees het hele artikel.


  'Een leefdak verhoogt het woonplezier'
Ooit was een dak niet veel meer dan de 'hoed' van een gebouw, bedoeld om regen en kou buiten te houden. Tegenwoordig wordt de ruimte die een dak biedt, echter vaak actief benut, als daktuin bijvoorbeeld. Zo’n benadering vraagt om nieuwe technieken, zoals het DNS®-systeem van Zoontjens. In Enschede weten ze daar inmiddels over mee te praten.

  Groot formaat tegels voor dakterrassen
Stoer, ruim en robuust. Met groot formaat tegels leg je het accent op moderniteit. Door het gebruik van groot formaat tegels ontstaan ruime vlakken met een gering aantal naden. Combineer eindeloos en creëer een trendy en ruim dakterras of dakplein. Bekijk de diverse mogelijkheden.

 

Uit Het Rotterdamse Dakenboek
Een deel-dakterras erbij
Danny van Munster en Arjan Beune wonen in het penthouse in de Zuidtoren van het Timmerhuis. Ze genieten er niet alleen van, iedereen is er welkom. Dus kochten ze, toen ze de kans kregen, een extra dakterras bij hun penthouse aan het eind van de gezamenlijke gang. Sindsdien begint hun dag met een stille blik op het rood-gele ochtendgloren boven de Markthal en eindigt die in de jacuzzi aan de kant van het stadhuis.


 

Unieke rooftopbar in Tilburg met spectaculair dakterras
In Tilburg wordt hard gewerkt aan een van de eerste echte rooftopbars van Nederland: Doloris. Dit vernieuwende horecaconcept bleek ook bouwkundig nog onontgonnen terrein. Wat leg je bijvoorbeeld op de vloer van het dakterras? De bouwer kwam uit bij het Dreen® Ceramica-systeem van Zoontjens. ‘Daarmee is het gelijk helemaal af.’


Optimale waterafvoer op een daktuin
We zien het steeds vaker: een gecombineerd woonwinkelblok met daarbij een gezamenlijke binnentuin op het dak van de parkeergarage of onderliggende supermarkt. Zo maak je optimaal gebruik van de ruimte én realiseer je voor bewoners een mooie buitenruimte en ontmoetingsplek. Hoe leg je bestrating in een daktuin op de juiste manier aan en zorg je tevens voor een goede waterafvoer? We vragen het Jaap Dooper.


Wat kost een dakterras met tegels?
Om daken begaanbaar en beloopbaar te maken, bieden wij een breed assortiment aan dakbestratingsproducten. Van kleine dakterrassen tot complete daktuinen, voor elk dak is er een oplossing. Maar wat kost dat nou precies? Dat hangt af van een aantal factoren.

Parkeerdaken in de winter
Parkeerdaken zijn goed bestand tegen vorst en sneeuw. Wel is het bij vorst verstandig om parkeerdaken vroegtijdig te strooien, omdat deze door bevriezing sneller glad kunnen worden dan parkeergelegenheden op de grond. Hoe kan dit en hoe kun je het beste handelen bij sneeuw, bevriezing en ijzel? We leggen het uit.


 

Winkeldak als parkeerplek en achtertuin
Stedenbouwkundigen weten het inmiddels, het combineren van winkel- en woonfuncties zorgt voor een levendig centrumgebied. Tegelijkertijd stelt zo’n project de ontwerpers wel voor hoge bouwtechnische eisen. Hoe kun je de wensen van alle verschillende gebruikers met elkaar in overeenstemming brengen? Voor de bewoners van een nieuw woonwinkelgebied in Rosmalen fungeert een winkeldak als achtertuin én parkeerplek.


  Uit Het Rotterdamse Dakenboek
'Voor groene verblijfsruimten kijken we omhoog'
Om de bewoners van Rotterdam Centrum te huisvesten worden steeds meer lege plekken in het centrum volgebouwd. Arjen Knoester, senior stedenbouwkundige bij de gemeente Rotterdam: 'Daardoor is er op straatniveau minder ruimte. Om dat tekort op te vangen kijken we omhoog, daar de daken. Daar zijn de mogelijkheden oneindig. Buitenruimten, balkons en dakterrassen zijn een wezenlijke schakel voor de levendigheid.'

  De combinatie van bestrating en groen
Dat er op een dak veel mogelijk is, weet bijna iedereen. Een parkeerdak, dakterras of daktuin. Op die laatste komen meerdere specialismen samen; bestrating wordt met beplanting, meubilair en verlichting gecombineerd. Hoe zorg je ervoor dat de verschillende onderdelen goed op elkaar aansluiten?

  Nieuwe vorm van ballasten
Om daken met losliggende dakbedekking goed te kunnen onderhouden, schoon te maken én constructief niet overbelasten, is een nieuwe vorm van ballasten ontstaan: windhoektegels gelegd over het hele dak, met een onderlinge afstand die gelijk is aan het formaat van de tegels. Het zogenoemde damborddak. 

8 redenen om het Dreentegel® systeem te gebruiken [infographic]
Voor een strak en stabiel dakterras is het belangrijk dat tegels horizontaal en verticaal niet kunnen schuiven en op precies de juiste hoogte kunnen worden gelegd. Het Dreentegel®-systeem biedt deze oplossing. In een infographic leggen we het uit.


Uit Het Rotterdamse Dakenboek
'De gemiddelde Rotterdammer heeft geen idee wat er kan met een dak'
Hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans is sinds eind vorige eeuw voorvechter van het benutten van daken. 'Het dak is heel lang gezien als een eindpunt; een ding om regen en wind buiten te houden. Langzaam dringt door dat het een vertrekpunt is met legio mogelijkheden.' Zoontjens deelt de mening van hoogleraar Rotmans.

 

Provada richt zich op duurzaamheid en de mens
Vorige week vond het jaarlijkse ontmoetingspunt van de vastgoedbranche, Provada, in de RAI te Amsterdam plaats. Met de plannen van Minister Ollongren om de komende 6 jaar 75.000 woningen per jaar bij te bouwen in Nederland, is Provada dé plek voor alle ins en outs over de gebouwde omgeving. Jaap Dooper bezocht de beurs en deelt zijn bevindingen.


Denk wat langer na, er kan heel veel!
Circulair bouwen. Je leest, hoort en ziet het overal. Je kunt er niet om heen. We willen er ook niet om heen! Maar voor veel mensen is het nog te onbekend en daarom lastig. Jaap Dooper, Business Development Manager, volgt de ontwikkelingen op de voet. Tijd om hem wat vragen te stellen.

Keramische tegels voor dakterrassen
Keramische tegels zijn er in vele formaten, kleuren en motieven. Ze zijn gemaakt van samengeperste kleilagen die op hoge temperaturen gebakken worden. Met een herkomst uit Italië behoren onze keramische tegels tot de topklasse en kunnen we kwaliteit verzekeren. Ook voor dakterrassen zijn keramische tegels geschikt. Waarom? Dat leggen we uit.

Use the roof!
Een landschap op niveau creëren. Om te wonen, te werken, te recreëren of te parkeren. Dat is wat Zoontjens doet. En dat doen we al jaren. Op basis van ons specialisme en onze ervaring weten we de ruimte op daken slim te benutten en ze onmisbaar onderdeel te maken van de leefomgeving. We realiseren duurzame en multifunctionele daken. Paul Heerkens vertelt over de visie van Zoontjens en presenteert de nieuwe slogan van Zoontjens: Valuable Roofs. Lees verder >


Kansen op het dak van logistiek vastgoed
De distributiecentra schieten als paddenstoelen uit de grond. En niet zo gek; door groeiende internetverkopen en het 'vandaag besteld, morgen in huis'-principe is er meer ruimte nodig voor voorraad en het gereed maken van bestellingen. Hans Mutsaers, accountmanager, ziet extra kansen voor deze grote distributiecentra. De gebouwen die voor de logistieke sector gebouwd worden hebben vaak daken van 20.000 tot 70.000 vierkante meter. Lees verder >

 

Het dak is multifunctioneel
Bram Legierse van Jonkers Daktuinen ziet ook dat de bewustwording om iets met het dak te doen steeds meer toe neemt. Hij denkt dat men, met name in steden, het tuingevoel terug wil. In zijn gastblog vertelt hij over het werken met Zoontjens producten en geeft zijn visie over het gebruik van het dak in de toekomst. Lees verder >


De voordelen van tegels op je dakterras
De basis van een dakterras begint bij de vloer. De dakbedekking moet beschermd en beloopbaar worden. Maar waarmee leg je een dakterras aan? Wij zetten een aantal voordelen van tegels op dakterrassen op een rij.


  Verdeel je krachten!
Een rooftop party. Een hotel met skybar. Een penthouse met dakterras. Allemaal plekken waar de meeste mensen enthousiast van worden! En dat is niet zo gek, op hoogte is de beleving altijd anders. Beter! Maar een dak wordt niet zo maar een dakterras. Bij de aanleg en inrichting van het dakterras moet je rekening houden met krachten, gewicht en belasting. We maken hiervoor regelmatig berekeningen. Lees alles over belasting op daken >

 

Geef een extra dimensie aan wonen en aan de stad
Op 1 november is Het Rotterdamse Dakenboek verschenen. Een informatief en inspirerend boek over wat er allemaal wordt gedaan met platte daken in Rotterdam en wat de ambities van de stad zijn. Visionairs vanuit verschillende specialismen en aandachtsgebieden komen aan het woord over de rol van het dak in de toekomstige stad. Barbara Wolfs was aanwezig bij de presentatie van Het Rotterdamse Dakenboek en de bijbehorende tour over diverse daken in Rotterdam. Enthousiast vertelt ze hoe inspirerend dit was! Lees verder >


  Kilometers galerijen opgeplust
Opplussen is het geschikt maken van woningen om mensen langer zelfstandig te laten wonen. Dit wordt sinds de jaren negentig gestimuleerd en is nog steeds actueel. Een onderdeel van het opplussen is het ophogen van galerijvloeren. Zoontjens doet dit al vanaf 1998. Gaston van der Heijden, accountmanager, was daar vanaf het begin bij betrokken. Tijd om hem wat vragen te stellen.  

  Parkeren op het dak steeds meer een interessante oplossing
Het gebrek aan ruimte op bedrijventerreinen neemt de laatste jaren steeds meer toe. Op een zorgvuldige manier omgaan met de beperkte vierkante meters die tot de beschikking zijn is één van de hedendaagse casussen voor bouwend Nederland. Parkeren op het dak is hier een innovatieve vorm van. Gastblogger Rob Stekelenburg vertelt waarom door Promad regelmatig voor deze oplossing is gekozen. Lees verder >

  Kansen voor het dak
Architect Sander Ros vindt dat je met het dak positief bij kunt dragen aan onderwijsgebouwen. Onderwijshuisvesting is in de architectuur een onderwerp waar in toenemende mate aandacht voor is. En dat is nodig ook. De budgetten voor de bouw of verbouw van scholen worden krapper, terwijl de ambities steeds hoger komen te liggen. Met name het binnenklimaat en de beleving van het gebouw is steeds belangrijker. Dit leidt tot een andere benadering van het onderwijsgebouw. Lees verder >

De verscholen gevel
Wie kent ze niet, de foto's van verscholen daktuinen? Intieme wereldjes tussen dakpannen, grinddaken en schoorstenen. Af en toe gepresenteerd aan de straat door een nauwelijks zichtbaar boompje of parasol. Of juist in vol ornaat gepresenteerd aan haar hogere buren welke met enig gêne of wellicht juist jaloezie, het privéwereldje bewonderen. Architect Sjoerd Berghuis vertelt over zijn fascinatie voor daklandschappen.


Parkeerdek of parkeerdak?
Een parkeerdek of een parkeerdak, dat is toch hetzelfde? Hoewel er bij de woorden maar één letter anders is, zijn de verschillen in het echt iets groter. We leggen het uit!

 

De voordelen van het Pardak® systeem [infographic]
Door platte daken te gebruiken als parkeergelegenheid zijn bedrijven, kantoren en openbare gebouwen gemakkelijk te bereiken. Bovendien hoeft er minder kostbare grond om het gebouw heen gebruikt te worden. Wij maken daken geschikt en bruikbaar als parkeergelegenheid met Pardak®. In een infographic laten we de voordelen van Pardak® zien.


  Het beste van de huidige systemen gecombineerd in een nieuw systeem
Zoontjens haar nieuwste innovatie voor parkeren geïntroduceerd: Pardak® 80. Hans Mutsaers, accountmanager, geeft antwoord op vijf vragen over dit nieuwe product. Lees verder >

  Dreentegel® vs. Ballasttegel [infographic]
Wat is het verschil tussen een Dreentegel® en een ballasttegel? En welke tegel gebruik je op een dak? Vaak krijgen wij de vraag waarom er geen ballasttegels gebruikt mogen worden om een dakterras aan te leggen. Wij adviseren altijd Dreentegels® met het bijbehorende systeem (comfix) omdat dit er speciaal voor ontworpen is. In een infographic leggen we de verschillen uit.

  Pas op! Loslopende tegels!
Tegels zijn prachtproducten voor galerijen, balkons en dakterrassen. Met allerlei kleuren, formaten en materialen is er zoveel mogelijk. Maar, je kunt ze niet zomaar op het beton of de dakbedekking leggen. Gaston van der Heijden legt uit.